Custòdia per a l’àguila cuabarrada (II)

Durant els anys 2023 i 2024 hem seguit amb les tasques de custòdia de les dues finques del Munt de Montsonís i els planells de Camarasa donant continuïtat al projecte de conservació amb el projecte: “Custòdia per millora d’hàbitat i conservació de l’àguila cuabarrada i altres rapinyaires a La Noguera. Guiatge de visitants al Munt de Montsonís.”, que ha contat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

Sota el paraigües d’aquesta espècie emblemàtica de l’avifauna em fet accions encaminades a la millora de la biodiversitat i de la gestió ambiental en un sentit prou ampli per donar cabuda des de la sembra a collita perduda, al manteniment de basses i punts d’aigua o la sembra de plantes aromàtiques i construcció d’hotels d’insectes per afavorir els pol·linitzadors.

L’objectiu principal del projecte era donar continuïtat i ampliar els treballs de millora de l’hàbitat i de protecció de l’àguila cuabarrada a la Serra del Munt de Montsonís i als Planells de Camarasa en base a acords de custòdia amb la propietat de les dues finques. Ambdues finques es troben dins del territori de dues parelles d’àguila cuabarrada, al temps que també s’hi poden observar altres espècies de rapinyaires com el duc, l’aufrany, el voltor comú o el falcó peregrí.


Condicionament i manteniment del colomar dels Planells.

L’any 2020 es va rehabilitar un antic corral a la finca Els Planells (Camarasa). Una de les actuacions va ser habilitar-ne una part per convertir-lo en un colomar per alimentació suplementària d’una parella d’àguila cuabarrada i altres rapinyaires. Després de 3 anys de funcionament cal fer-hi algunes obres de millora i manteniment. Les feines que s’han fet han estat:

Desbrossament dels accessos i l’era del corral, on els rapinyaires captures molts dels coloms.

Abans i després de passar la desbrossadora.

Feines de manteniment general (pintat de les parets, desinfecció (lleixiu diluït) i retirada d’acumulacions de guano i s’han posat nous posaders pels coloms.

Aspecte del corral abans de les tasques de manteniment.

Pastura amb rucs

S’ha ampliat al doble el tancat que teniem per la pastura d’un parell de rucs. S’ha instal·lat vailet elèctric de cinta (fàcilment visible per animals i per persones) i una nova bateria alimentada amb una placa solar. També es contemplen les feines associades a les tasques diàries de maneig dels rucs. El vailet instal·lat està format per piquetes de fibra de vidre, suports aïllants. Arrel d’alguns incidents amb senglars s’ha reduït el nombre de cintes per passada de 3 a 2 i s’han posat a més alçada.


Sembra a collita perduda

S’han sembrat diversos camps a les dues finques que ja s’havien sembrat en anys anteriors i en altres camps per ampliar la superfície sembrada. S’ha fet sembra directa de cereals i lleguminoses

Tasques de sembra a collita perduda.
Al cap de 15 dies ja comencen a sortir les primeres plantes.

Arranjament de dues basses malmeses

La Sabina gestiona quatre punts d’aigua al Munt de Montsonís i un als Planells de Camarasa.
S’alimenten per aigua d’escorrentia. S’han fet feines de manteniment a les basses i punts de captació d’aigua:

S’ha retirat acumulació de matèria orgànica i llots per evitar problemes d’eutrofització. Aquesta actuació s’ha fet a finals d’estiu un cop ja no hi quedaven larves d’amfibis.

La basseta a petar d’algues i plantes aquàtiques (i de llots que no es veuen)
Tornem a tenir aigua clara i oxigenada.

S’han soterrar les conduccions d’aigua que alimenten els punts de captació intermitjos i l’alimentació de les dues basses de formigó.

Tot queda més net i polit amb les canonades enterrades.

S’han retirat deixalles i altres estris en desús i s’han adequat els voltants de la basseta del Munt.

Part dels materials que nosaltres mateixos hem anat acumulant al voltant de la basseta i el hide (quin desastre!!)

S’han canviat dos dipòsits intermitjos d’acumulació d’aigua (250 l cada un) per dos de 1.000 l. Aquest increment de 1.500 l suposarà haver de fer menys aportacions en
èpoques de sequera com la que hem passat

S’han repassat les cunetes de la pista que puja al Munt i els reguerots que
condueixen les escorrenties de la pluja a les basses i dipòsits intermitjos.

Les cunetes abans i després de passar-hi i maquinària treballant-hi.

Guiatge de visitants al Munt de Montsonís i mirador del Congost de Salgar.

S’ha adequat una zona, on hi havia hagut els contenidors d’escombraries de Montsonís, punt on anteriorment hi havia hagut un abocador “al·legal”. La zona actualment estava en desús i força degradada. S’hi ha fet una àrea de descans amb un mirador interpretatiu i un aparcament per autocaravanes

Estat de la zona abans de l’actuació.
Treballs d’adequació de l’entorn.
Quatre notes sobre el primer cartell interpretatiu del Toni Llobet

Plantacions d’aromàtiques i hotels d’insectes.

La finalitat d’aquesta actuació és atraure insectes. Els insectes són importants com a  pol·linitzadors. Fa temps pateixen un descens poblacional generalitzat: declivi del 70% de les papallones de Catalunya en els darrers 30 anys, fins i tot amb extincions locals, per exemple. Aquest descens afectaria no només la reproducció de moltes plantes sinó també la supervivència dels animals que s’alimententen de fruits i llavors i, finalment, l’estabilitat de tota la xarxa tròfica.

Aquesta actuació la podem dividir en dues parts:

Sembra de plantes aromàtiques i altres plantes nutrícies: aprofitant les vores dels camps sembrats a collita perduda, a manera de bandes florals i també prop dels punts d’aigua mantinguts per La Sabina. S’ha sembrat una barreja de llavors de plantes autòctones amb un ventall ampli de famílies de plantes i tipologies florals, per tal de potenciar la diversitat de pol·linitzadors.

Preparació del sòl i sembra de plantes aromàtiques a les vores de camps de sembra a collita perduda.

Construcció de tres “hotels d’insectes” de mida considerable (180 x 100 cm, aprox.) prop de tres dels punts on s’ha fet la sembra d’aromàtiques. Són un recursos de refugi i cria per als pol·linitzadors i invertebrats en general. Fins i tot per exemplars de micromamífers i rèptils al pis més baix.

Construcció dels hotels d’insectes.
Hotels d’insectes ja acabats

Amb el suport de: