Impacte d’activitats esportives al medi natural

Les activitats esportives al Medi Natural estan esdevenint cada vegada més populars i cada dia hi ha més practicants que freqüenten les zones de muntanya a la recerca de noves rutes i camins per on poder practicar-les. Sense ser-ne conscients la creixent massificació d’accés al Medi Natural per la pràctica esportiva pot condicionar la reproducció i de retruc la conservació de moltes espècies amenaçades de grans rapinyaires.

Amb aquesta premisa, des de La Sabina hem estudiat fins a quin punt les dades aportades pels mateixos practicants a aplicacions tan populars com Wikiloc  poden servir per gestionar la conservació de grans rapinyaires. S’han seleccionat 11 àrees sensibles per la conservació de grans rapinyaires a la zona del Montsec a les que s’hi ha sobreposat en un programa de GIS la informació pública disponible a la web de Wikiloc de manera que es pot visualitzar la freqüència d’ús en cada una de les zones.

Hem constatat l’enorme potencial que suposen les aplicacions com Wikiloc (i altres)  en la monitorització de l’accés al Medi Natural. Pot ser prometedor usar la metodologia proposada en altres casos com:

  • zones d’interès per la prevenció d’incendis.
  • regulació d’accés al medi natural per motius de conservació, emergències o altres. 
  • conèixer els serveis culturals d’un espai natural i, comparar-los entre zones. 
  • detectar zones on usuaris del medi natural interaccionin amb el bestiar i evitar molèsties (per gossos, per exemple)
Rutes de Wikiloc en zones de cria d’àguila cuabarrada
Rutes de wikiloc que passen per zones critiques per rapinyaires.

El projecte “Mesura de l’impacte de les activitats esportives al medi natural sobre grans rapinyaires. Projecte pilot.” ha comptat amb el suport de: